Az alkotás fellegvára, a műszaki lehetőségek végtelen köre

Az alkotás fellegvára, a műszaki lehetőségek végtelen köre

2023. 02. 21.

Interjú Németh Zsuzsa, Gyártástechnológia tervező mérnök kolléganőnkkel

Németh Zsuzsa 10 hónappal ezelőtt érkezett vállalatunkhoz új munkatársként. Cikkünkben az ő tapasztalatain, gondolatain keresztül ismerheted meg közelebbről a Gyártástechnológia-tervezés világát.

 
Minden vállalatnál kicsit mást takar a gyártástechnológia-tervezés világa. 10 hónapja érkeztél az Audi Hungariához, frissek az élményeid. Hogyan tudnád jellemezni az Audi Gyártástechnológia-tervezés területét?

Németh Zsuzsa: Döbbenetes, hogy milyen koncentrált és komplex tudás van jelen a gyár falain belül. A terület több mint 20 éves múlttal rendelkezik, a munkatársak azóta is folyamatosan új termékek projektjein dolgoznak, új sorokat terveznek, átépítenek, módosítanak – a legújabb technológiáknak megfelelően. Ilyen szintű komplexitással korábban még nem találkoztam, elképesztő sokszínűség jelenik meg a területen. Imádom a mérnöki szakmámat, ez pedig az a hely, ahol szó szerint lubickolhatok a lehetőségekben. Mindez nagyon egyedi az eddigi tapasztalataim alapján.

Ha egy egyszerű példát kellene kiemelnem, az előző munkahelyeimen általában fix gépparkkal rendelkeztünk és az új termékek gyártását a meglévő gépekhez kellett igazítanunk. Ezzel szemben itt az Audinál, amikor új termék érkezik, ténylegesen az a feladatunk, hogy egy teljesen új gyártósort hozzunk létre. A gyártástechnológus saját felelősségi körébe tartozik, hogy definiálja mire van szükség, megtalálja a leghatékonyabb, legmodernebb gyártástechnológiákat és -bár nem saját kezével, de- felépítse az új gyártósort. Igazán inspiráló alkotói mérnöki- és projektmunka ez.
 

Mire vágytál, amikor az Audiba érkeztél?

N.Zs.: Röviden megfogalmazva, fejest akartam ugrani... Felelősségben, mélységben és komplexitásban is nagyobb feladatra, igazi kihívásra, fejlődésre vágytam.

Az Audiban az e-motor gyártás területén dolgozom, szóval a jövő technológiái között élem a mindennapjaimat. A gyártástechnológia-tervezésen 5-10 évvel előre, azaz a jövőbe kell tekintenem -akár a hozzám tartozó termékre, akár a gyártási technológiákra gondolok. Itt rengeteg olyan technológiával találkozom, amivel korábban még nem volt lehetőségem. Amikor a vállalathoz érkeztem, nem igazán voltak ismereteim az e-motorokat illetően: nem ismertem a műszaki jellemzőiket, nem tudtam, miből áll a gyártási folyamatuk. Most már mindezt ismerem és tudom! A betanulás során részt vettem termelési tréningeken, dolgoztam a gyártósorokon, rengeteg segítséget kaptam a mentoromtól és a kollégáimtól is. Bár még most is tanuló fázisban vagyok, már rendelkezem önálló projektekkel is, és igen, határozottan mondhatom, hogy megkaptam azt a felelősségi kört, kapcsolati hálót, szakmai mélységet és komplexitást, amire vágytam.

A jelenlegi munkaköröm megnevezése egyébként „Gyártástechnológia-tervezőmérnök”. Szeretem ezt a kifejezést, nagyon jól írja le a tényleges feladatunkat, hiszen ebben a pozícióban komplett gyártástechnológiát és gyártósort kell terveznünk a hozzánk tartozó termékekhez.
 

10 hónap után hogy érzed magad?

N.Zs.: Megérkeztem! Az Audi prémium vállalat, nem kérdés, hogy ha elnyerünk egy motorprojektet, akkor annak a gyárthatóságához mindig a lehető legjobbra törekszünk – a termelés minden aspektusából közelítve. Ez a szakmai kiteljesedés lehetőségeinek tárházát kínálja nekem, mindemellett ez igazán szép kihívás is egyben.

A munkám során rengeteg szempontrendszert kell összehangolnom. Folyamatosan a gyártó társterület szemével is kell gondolkodnom, hiszen az egyik legfőbb cél, hogy a termelés igényeit az épülő gyártósor kielégítse. Emellett számos egyéb tényező van, amit nap mint nap szem előtt kell tartanom. Ismernem kell a motorfejlesztés által megadott paramétereket, a termék jellemzőit, a piac által kínált gyártástechnológiai lehetőségeket, az időtényezőt, a költségkeretet, valamint együtt dolgozom például a minőségbiztosítással vagy a munkavédelemmel is. Sosem léphetek hátra, hiszen gyártástechnológia-tervezőként mozgatórugó az ember. Ahhoz, hogy összeálljon a teljes koreográfia, szimbiózist kell kialakítani az egyes területek között - még akkor is, ha esetleg a pillanatnyi irányok nem egyeznek a felek között.  Szeretem, hogy nekem kell a legjobb lehetőségeket és kompromisszumokat megtalálni, hogy minőségben, időben és költségben is a tökéletes terméket tudjuk legyártani a hozzám tartozó gyártósoron.

Hogy képzeljük el a mindennapjaidat?

N.Zs.: Nagyon változatosak a mindennapjaim. Sokszor vagyok a termelésben „terepmunkán” – például gépképességvizsgálatokon vagy szerszámváltozások esetén, de rendszeresen látogatom meg például a beszállító partnereinket is gyártással kapcsolatos egyeztetés miatt. Az egyik legizgalmasabb új feladatom a gépgyártók számára a pályázat kiírása, a követelmények összeállítása és a pályázati folyamat lebonyolítása.

Az Audinál jelen lévő modernitás szintje végtelenül érdekes, és kifejezetten inspiráló, hogy az új lehetőségeket integrálhatjuk is gyártósorainkba. Mindig izgalmas egy eddig nem használt technológiát alkalmazni, amivel még hatékonyabban tudod támogatni a termelést.

A munkám része továbbá az is, amikor az íróasztalnál dolgozom, idő- és költségtervet készítek, egyeztetek a gépgyártókkal és a partnerekkel vagy éppen követelményfüzetet írok.

Óriás szenvedéllyel és lendülettel beszélsz a munkádról. Mi adja számodra a motivációt és a sikerélményt?

N.Zs.: Aki a gyártástechnológiákkal foglalkozik, tudja, milyen inspiráló a gondolat, hogy munkája által a „semmiből” alkot „valamit”. A termékfejlesztési fázis is rendkívül izgalmas, viszont a gyártástervezésnél a tervekből és a befektetett munkaórákból a folyamat végén először egy-, majd több ezer kézzel fogható termék gördül le a gyártósorról.

Nagyon jó érzés a gyártósor mellett állni és látni, hogy mindaz amiért dolgoztál, megtestesül a szemed előtt.

 

 

Csatlakoznál te is a gyártástechnológia-tervezés csapatához? Látogass el a www.audi.hu/gyartastervezes oldalra és jelentkezz még ma!

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap