Négykarikás sikertörténetek: Szárnyaló kreativitás különleges mérnöki perspektívából

Négykarikás sikertörténetek: Szárnyaló kreativitás különleges mérnöki perspektívából

2023. 01. 11.

A műszaki költségelemzés speciális tevékenységi köre magyarországi viszonylatban is kuriózumnak számít. A 3 éve működő szakterület óriás léptékkel fejlődik, a kezdeti 2 főből, mára 32 fős lelkes, profi mérnökökből álló csapattá nőtte ki magát. Alapvető feladatokat ellátó szolgáltató területből ilyen rövid idő alatt a konszern egyik műszaki költségelemző kompetenciaközpontjává vált. A terület mérnökei büszkék rá, hogy ez a rendkívüli fejlődés velük, a munkájuk általuk jöhetett létre, és folytatódik a mai napig.

Mindennapi sikereikről meséltek nekünk Bajorics Gréta és László Róbert költségelemző mérnökök a Négykarikás sikertörténetek rovatunkban.

Speciális szakterületen dolgoztok az Audi Hungariánál. Mitől különleges számotokra a feladatotok?

L.R.: Mielőtt ide jöttem volna az Audi Hungariához, azt gondoltam, hogy rendkívül széleskörű ismeretem van a gyártás, a gyártástechnológiák terén. Az itt töltött idő alatt viszont egész hamar rájöttem, hogy igazából mennyi mindennel nem találkoztam még. Mondhatom, hogy itt kitárult számomra a világ. Az eddigi szakmai életemhez képest most sokkal széleskörűbb perspektíva az, amire ráláthatok. Már eltöltöttem 30 évet a mérnöki szakmában, de itt még mindig olyan dolgokkal találkozom, aminek láttán el tudok csodálkozni. Döbbenetes, hogy mi mindenre képes a gépipar. Igazából én a műszaki költségelemzés területén eltöltött időm minden pillanatában azt érezem, hogy fejlődöm valamiben és velem együtt a terület is fejlődni tud.

Munkánk egyébként meglehetősen különlegesnek számít. Területünkön a legfőbb célunk, hogy potenciális beszállítói partnereinknél rámutassunk azokra a gyártási technológiákra-, módszerekre, valamint az ezekben rejlő költségcsökkentési lehetőségekre, melyekkel beszerző munkatársainkat közvetlenül támogatni tudjuk az üzletkötési folyamatban és a kitűzött célárak elérésében.

B.G.: Én a munkám által teljesen más rálátást kaptam a körülöttem lévő világra. Bárhova nézek, már nem „boszorkánykonyhaként” tekintek a környezetemben lévő tárgyakra, hanem automatikusan ezer féle információt tudok megállapítani róluk. Például, amikor csak egy egyszerű számológépre nézek az asztalomon. Nem csak a színét és a formáját látom, hanem tudom, milyen anyagból készül és automatikusan hozzá tudok rendelni egy körülbelüli árat is. Tudom, hogy hol lehetett a beömlési pontja, milyen pontokon lett kidobva a szerszámból, milyen lehet az optimális ciklusideje, milyen géppel és mennyi fészekszámmal gyárthatták le, hogy gazdaságos legyen a termék. Ugyanakkor mivel napi szinten foglalkozom vele, a minőségi elvárásaim is nőnek a műanyag termékekkel kapcsolatban. Például rögtön azt figyelem, hogy mennyire látható az osztósík, sorjás-e a termék, stb. Szóval már ösztönösen megjelennek a szemem előtt a lehetséges gyártási technológiák, a gyártási optimalizálási lehetőségek és már azonnal kalkulálódik a fejemben egy hozzávetőleges gyártási költség is.  Ez jó érzéssel tölt el és mindezt a munkámnak köszönhetem.

Mitől ad ennyire más tapasztalatszerzési lehetőséget a költségelemzés?

L.R.: Területünk sajátossága, hogy mi a speciális gyártási technológiákkal első sorban nem az audi falain belül találkozunk, hanem a beszállítói hálózaton keresztül, globálisan láthatjuk, hogy milyen irányba tart a termelés világa. Az összes potenciális beszállító gyártási ajánlatához hozzáférünk és nem csak számokkal találkozunk, hanem tervezett gyártási eljárásokat is megismerhetjük. Első kézből kapunk információkat arról, hogy mire képes ma a beszállítói ipar, valamint a jövőbeli, még nem mindennapi gyártási technológiákra is átfogó rálátásunk lehet. Olyan dolgokkal találkozunk, amit a piac még nem lát, ami a beszállítói környezetben még nincs elterjedve. „Technológiai őrültként” ez egy rendkívül izgalmas dolog számomra. Igazán szép kihívás meghatározni egy olyan gyártási folyamat várható költségét, amit a nagyvilág még nem is ismer, és amivel még magam sem találkoztam korábban.

Általában innen indul nálunk a gondolkodás és a nyomozás. Mélyrehatóan utána kell járnom és meg kell vizsgálnom, hogy milyen lépésekből áll a folyamat, milyen műszaki módszerekkel lehet megvalósítani a termelést, és természetesen tudnom kell azt is, hogy mekkora beruházással lehet mindezt véghez vinni. Például volt olyan projektem, amiben -a műszaki ismereteink, számolási metódusaink által- egy-egy beszállítótól érkező alkatrész gyártási költségét sikerült 40%-kal csökkentenünk. Ez nagy dolog, hiszen ez akár több millió euro megtakarítást is jelenthet a vállalat számára. Ebből is látható, hogy a munkánknak nagy jelentősége van.

Szerintetek mi a titka ennek a kivételes fejlődési tempónak?

B.G.: Ez egy olyan terület, ahol mindannyian szeretjük a munkánkat. Lehet ennél nagyobb sikerünk? (Gréta nevet – a szerk.) A terület növekedése rendkívül látványos, akár a munkatársi létszámra, akár a projektjeink számára, akár folyamatosan fejlődő folyamatainkra és szaktudásunk mélységére gondolunk. Szerintem mindez azért lehetséges, mert egy elképesztően jó csapat vagyunk. Jóindulatú nyitottsággal fordulunk egymás felé és támogatjuk egymást. A kollégákkal együtt alakítottuk ki területünk működésének alapjait, közös sikerünknek érezzük, ahol jelenleg tartunk. Mindannyian jól akarjuk végezni a feladatainkat és mindannyian egyre jobbak és jobbak szeretnénk lenni a munkánkban. Érdekes projekteken dolgozunk, hajt minket a folyamatos fejlődési vágy, a feladataink köre pedig pontosan olyan, ami biztosítja is a folyamatos megújulást.

L.R.: Az autógyártásban bizonyos szempontból a legkreatívabb feladata a fejlesztőmérnököknek van, akik megtervezik az autókat, motorokat. De a kreativitás nem csak itt merül ki. Hiszen ezeket az alkatrészeket elő is kell tudni állítani. A gyártási folyamatok kialakítása során rendkívül kreatív megoldásokkal állhatunk elő. Munkám minden szegletében jelen van a kreativitás. Állandó lendületet ad, hogy itt a műszaki költségelemzés területén nemhogy lehetőségem van a kreativitásom megélésére, hanem szükségem is van rá ahhoz, hogy a legjobb, legkedvezőbb megoldásokat találjam meg és vegyem figyelembe egy-egy alkatrész előállítási folyamata kapcsán.

B.G.: Általában 3 évvel előre kalkulálok, ami azt jelenti, hogy a jövőbeli termékeket az első fázisban még nem láthatom, de már ebben a kezdeti fázisban is meg kell tudnom állapítani, hogy mik a gyártási optimalizálási lehetőségek, mely pontokon kell többet foglalkoznom vele. Előre gondolnom kell az alkatrész előállítás folyamatára, a ciklusidőre, a gyártási technolóigára. Ismerem, hány összeszerelési lépésből áll az alkatrész előállítása, így tudom, hogy a beszállító számára milyen költséggel járhat megfelelő technológiák alkalmazása esetén az adott alkatrészek előállítása. Nagy a felelősségünk, hiszen nagy kaliberű döntéseket készítünk elő, de én úgy érzem, hogy ez a csapatunk minden tagjára ösztönzőleg hat.

Rendkívül sikeres 3 év van mögöttetek. Hogy tekintetek most a jövőbe?

B.G.: Senki sem úgy született, hogy tud mindent a világról. De tudom, hogy mi egy olyan területen dolgozunk, ahol folyamatosan fejlődünk, új dolgokkal találkozunk, a megújulásra és transzparenciára törekszünk. Mindannyian érezzük, hogy valódi, gondolkodó résztvevői vagyunk a jövőbeli termékek alakításának gyártási és költség oldalról egyaránt.

L.R.: Az olimpikon, mikor először megnyeri az olimpiát, azonnal el kezd készülni a következőre. Így vagyunk mi is itt a költségelemzésen. Közös sikerünknek éljük meg azt, ahova 3 év alatt sikerült együtt eljutnunk. Szolgáltatóból kompetencia központtá váltunk. Viszont nem állunk meg! Szeretnénk ezt a sikert fenntartani, növelni és folyamatosan tovább fejlődni. Ugyan úgy, mint eddig. Együtt, egy csapatként.

 

Csatlakoznál te is a műszaki költségelemzés csapatához? Látogass el a www.audi.hu/koltsegelemzo oldalra és jelentkezz pozíciónkra!

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap