Duális felsőfokú képzés az Audi Hungaria szervezésében

Duális felsőfokú képzés az Audi Hungaria szervezésében

2022. 05. 24.

Az Audi Hungaria 2015-ben indította a duális felsőfokú képzését a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve. A hallgatóknak lehetősége nyílik nemzetközi környezetben a legmodernebb technológiák megismerésére, elsajátítására, amit rendszeres díjazással és szakmai mentor programmal is támogat az Audi Hungaria. A képzés kapcsán Nemes Tamás Lászlóval, végzős hallgatóval beszélgettem tapasztalatairól, élményeiről.

 

 

 

 

Mi volt számodra a legvonzóbb az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem közös duális képzésben? Miért jelentkeztél? Mi motivált téged?

Egy volt középiskolai társam, aki előttem egy évvel jelentkezett a képzésre, mesélt a lehetőségről és javasolta, hogy nézzek utána a lehetőségnek. Mindig nagy szerelmese voltam az autóknak, az Audi mint márka mindig szívem csücske volt és kíváncsi voltam milyen egy  autóipari vállalatnál dolgozni, hogyan működik az informatikai terület ebben az iparágban. Amikor jelentkeztem nem volt még egy fix elképzelésem, hogy mivel szeretnék pontosan foglalkozni az IT világán belül. Szerencsére a duális képzés segített abban, hogy az IT minden területét bejárjuk és egy átfogó képet kapjak minden szegmenséről, ezáltal el tudtam dönteni később, hogy mivel szeretnék igazán foglalkozni. Még egy okot szeretnék említeni, hogy miért is jelentkeztem, mert számomra hozzátartozott a döntéshez, hogy a képzés alatt folyamatosan kaptam ösztöndíjat. A középiskolai tanulmányaim elvégzéséhez is egy ösztöndíjprogram, az Arany János Tehetséggondozó Program teremtette meg a feltételeket, és tudtam, amennyiben a felsőoktatásba kívánok lépni mindenképpen kell egy hasonló lehetőséget találnom. Az ösztöndíj program teremtette meg számomra azokat a feltételeket, hogy a felsőoktatásban részt tudjak venni és el tudjam végezni a BSc. szakot.

A duális képzés egyik legnagyobb pozitívuma, hogy egy hozzám hasonlóan nehezebb szociális helyzetű, de tehetséges diáknak ez egy nagyon jó kiindulási lehetőség, mert így maximálisan a tanulmányokra tud fókuszálni és nem azzal kell törődnie, hogy heti 2-3 napot dolgozzon az iskola mellett, hogy meg tudja teremteni a feltételeket a tanulmányok elvégzéséhez.

IT hallgatóként az autóiparban milyen téma területeket tudtál bejárni a duális képzés alatt az Audi Hungariánál?

Az Audi Hungariánál foglalkoztunk IT security-vel, applikáció fejlesztéssel, IT üzemeltetéssel, továbbá architektúra, infrastruktúra és projektmenedzsment területbe is belekóstoltunk. Az SAP igen nagy része az Audi Hungarián belüli sz IT szegmensnek, mivel ez irányítja az egész termelést. Így ez is egy érintett terület volt. Szoftverfejlesztéshez kötődően devOps, cloud témák voltak hangsúlyosak.

Te mit szerettél legjobban a duális képzésben?

Szakmai fejlődés és soft skill-ek fejlesztését tekintve is nagyon sokat adott nekem a képzés. Minden szakmai gyakorlat végén tartottunk egy teljesítményértékelő beszélgetést, ahol a féléves munkámat összegeztük. Itt visszajelzést kaptam hogyan és miben látták a fejlődésemet, mit tartottak az erősségemnek, továbbá miben javasolt fejlődnöm. Ez nagyon sokat segített nekem. Egy másik előnye, hogy lehet párhuzamot vonni az egyetemi elméleti félévek és a duális gyakorlati órák között. Például egy duális gyakorlat keretein belül elvégzett feladatot elfogadtathattam valamelyik tantárgynál beadandónak vagy projekt munkának.

Mennyire találtad hasznosnak a mentor programot? Miben tudott neked segíteni?

A mentor program szerves része a képzésnek. Két típusú mentort kell megkülönböztetni a képzés alatt. Van egy úgynevezett mentor, aki egy IT területi vezető a cégnél. Ő az, aki mivel menedzsment körben dolgozik, ezért így magasabb szintről figyeli a fejlődésünket és ő jellemzően a féléves értékelésen ad visszajelzést. Van egy “Pate” is, aki egy “közvetlen kolléga”. Minden félévben kapunk egy adott szakterülethez tartozó Pate-t, aki operatív szinten kíséri figyelemmel a szakmai fejlődésüket és akit közvetlenül tudunk kérdezni az adott félév szakmai témáiról. A mentor végigkísér a duális képzés alatt, a “Pate” pedig az adott félév szakterületeiről kerül ki.

Duális képzés elvégzése után milyen lehetőségek vannak az Audi Hungariánál?

Szerencsére esetemben már megvan, hogy mi vár rám. Hatodik félévben megkeresett a jelenlegi vezetőnk, hogy szeretné ha csatlakoznék az ő területéhez a képzés elvégzése után. Én pedig kaptam az alkalmon. 2021. Január 31-én lejár a duális képzésre vonatkozó szerződésem, így február elején már be is állok főállású munkatársként.

 

A cikket teljes terjedelmében a No Fluff Jobs oldalán olvashatjátok el, ide kattintva!

Forrás: No Fluff Jobs

Vissza az előző oldalra

Kapcsolat

Cím
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Telefon
+ 36 96 66 8888
E-mail


Aktuális híreinket a Hírek oldalon olvashatja.

Amennyiben a sajtóanyagokkal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük forduljon a Vállalati kommunikáció területének munkatársaihoz.

Kapcsolatfelvételi űrlap