23/10/11

Folyamatosan tökéletesíteni azt, amit csinálunk

Pusztai Zsuzsa, az AUDI HUNGARIA Zrt. csavarozástechnikai szakértője, a Széchenyi István Egyetemen szerzett környezetmérnöki diplomát, majd az energiagazdálkodási szakot is elvégezte BME-n. Csavarozástechnikai szakmérnöki képesítését azonban már külföldön szerezte meg. 

Három diploma

„A drezdai, a siegeni és darmstadti egyetem és a DSV (Deutscher Schraubenverband) német csavar szövetségegyüttműködésében indult ez a szakirányú képzés 2010-ben. A hazaitól egészen különböző megközelítéssel, mentalitással találkoztam, amit most, hogy én is adok órákat az egyetemen, igyekszem követni.”

Pusztai Zsuzsa már huszonöt éve dolgozik a vállalatnál, a nyolchengeres szereldében általános mérnökként kezdett, majd átkerült a cég másik részlegéhez, ahol éppen a V6-os blokkmegmunkáló sor telepítését végezték.

„Két évig dolgoztam ott, majd amikor a nyolchengeres motorszerelde új csarnokba költözött, a volt főnököm hívott, menjek hozzájuk vissza. Akkor kezdtük alkalmazni az elektromos csavarozókat, ami sok új feladatot adott a paraméterezésében, sorhoz kötésében. Kialakult egy nagyon erős szakmai team, amelyet csavarozástechnikai szakértőként én foghatok össze, én vezethetek. Nekünk kell visszacsatolnunk a konstruktőrök felé, hogy amit kigondoltak, az működik-e majd a soron. Szerintem ez az egyik legérdekesebb munkakör az Audin belül, és egy kicsit itt mindannyiunknak őrültnek kell lenni hozzá, hogy igazán jól csináljuk.”

A legkisebb is számít

A csavarozástechnikával foglalkozó csoport fontos feladata a soron dolgozó munkatársak képzése is. Ehhez oktatási anyagokat dolgoznak ki, és ennek segítségével osztják meg a kollégákkal az új ismereteket.

„Szem előtt kell tartanunk a gyakorlatot, a valós körülményekhez való alkalmazkodást. Az oktatások során pedig én is, mi is tanulunk a gyártási oldalon lévő munkatársaktól érkező visszajelzésekből. Nagyon fontosnak tarom a sorok mellett dolgozó kollégák tapasztalataiknak, tudásuknak a megbecsülését.”

Talán egy laikus azt gondolhatja, a csavarok nem a legfontosabb elemei egy olyan csúcstechnológiát jelentő szerkezetnek, mint a felső kategóriás autók erőforrásai. Már egy kisebb modell is körülbelül 3000 csavart tartalmaz, melyeknek egyben kell tartaniuk a karosszéria és a motor minden elemét, mert ha nem végeznek tökéletes „munkát” az autó működését veszélyeztetik. A csavarozás minősége ez egész gyártási folyamatot meghatározza.

Új utak, új kihívások

Az elektromos motorok fejlesztése természetesen a csavarozástechnológia területén is új kihívásokat hoz.

„Bár az elektromos hajtásban kevesebb a csavar, a gyártósorokon rövidülnek az ütemidők és több csavaradagolóra van szükség. Azt is meg kell vizsgálnunk, vajon az eddig alkalmazott bevonatok hogyan viselkednek az elektromos környezetben.”

„A csapat szinte minden tagja a gyártásban, a soron kezdett, munka mellett szerzett diplomát, fejlesztette tudását. Büszke vagyok a teamre, igyekszem nagyon megbecsülni a kollégáimat, fontossá vált nekem ez a munkahelyi közösség.”

Lázadás és fegyelem

Az elmélyült tevékenység, a professzionalizmus és az összetartó közösség nem csak a munkában, a szabadidős tevékenységében is fontos Pusztai Zsuzsa számára. Ezt a légkört a karate edzőteremben találta meg még az általános iskolai évek alatt.

a

„Egy osztálytársam hívott el egy karate edzésre, ahol egyszerre ragadott meg a mozgás öröme, a mozdulatok pontos kiszámítottsága és a jó társaság. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a cukorbetegségem ellenére itt hagytak sportolni úgy, mint bárki mást. Az Unicentrál SE-ben találkoztam Cseh Attila edzővel, akinek az első pillanattól kezdve nagyon sokat köszönhetek, és akit a mai napig mesteremként tisztelek.”

Különböző korosztályos bajnokságokban állhatott a dobogó első, második és a harmadik fokán is. 1996-ban a Magyar Köztársaság „Jó tanuló, jó sportoló” elismerését is átvehette. Elkötelezettségét jelzi, hogy 2021-ben a jövőre ötven éves Magyar JKA Karate szövetség elnökségi tagjává választották.

„Számomra csodálatos közeg a karate világa, megtalálom benne mindazt, amire nekem szükségem van, ez az a mozgásforma, amelyben önazonos módon sportolhatok. Élvezem az ezerszer elismételt mozdulatok pontosságát, azt, hogy ezredszer is lehet még finomítani egy-egy ütés kivitelezésén– nincs felemelőbb, mint amikor egy edzőtáborban kétszáz kimonó egyszerre csattan.”

Másokra figyelni

Bár Zsuzsa elég régóta űzi ezt a sportot, bevallása szerint mindig tud számára valami újat mutatni.

„A gyakorlásoknál nekem mindig fontos volt, hogy megfeleljek az edzőm, a társaim elvárásainak, hogy minél pontosabban és eredményesebben hajtsam végre a feladatokat. Aztán a harmadik dan megszerzéséért tett vizsgámon, eljött egy pillanat, amikor ráéreztem arra a boldogságra, amikor csak én vagyok és az adott mozdulat. Hogy senki másnak, csak önmagamnak kell megfelelnem, bizonyítanom. Ez a felismerés, a megfelelési kényszer elengedése számomra egy új szintre lépést jelentett.”

Zsuzsának rendkívül fontos, hogy gyerekekkel foglalkozhasson, különösképpen szívén viseli a versenyszervezést, ahol mindenki egyenrangúan részt tud venni.

„Nem csak a karate mozdulatait igyekszem oktatni, szeretném azt is megmutatni, hogyan kell magunkra és másokra figyelni; hogy igenis lehet hibázni, és az elkövetett hibákból lehet tanulni. Sajnos nincs állandó edző helyiségünk, úgyhogy egy saját teremről álmodom. Szeretnék foglalkozni olyan gyerekekkel, akik testi vagy mentális okokból mások, akik kiszorulnak a közösségekből, és nekik is lehetőséget adni a fejlődésre, az összetartozás élményének megélésre. Akár a saját edzéseimen, akár a gyerekek foglalkozásain azt tartom szem előtt és próbálom átadni: folyamatosan fejleszteni kell magunkat, gyarapítani a tudásunkat. Engem ez vezérel a sportban és a munkámban egyaránt.”   

 

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html