24/03/13

Az Audi Hungaria 2023-ban 4 800 háztartás éves villamos energia felhasználásának megfelelő energiát takarított meg

Győr, 2024. március 13. – Az Audi Hungaria Mission:Zero környezetvédelmi programjának keretében minden évben energiacsökkentési célokat határoz meg. A győri vállalatnál 2023-ban közel 22 000 MWh megtakarításnak megfelelő energiahatékonysági intézkedést valósítottak meg, mely 4800 háztartás éves villamos energia, és 540 háztartás éves hőenergia felhasználásának megfelelő mennyiség.

A tavalyi évben összesen közel 12 000 MWh villamos- és hőenergia megtakarítást ért el a vállalat az irodahelységek és gyártócsarnokok fűtési hőmérsékletének csökkentésével, valamint a komfort szellőzőgépek ventilátorainak fordulatszám optimalizálásán keresztül.

Ezzel az intézkedéssel a vállalat a fűtéshez használt földgáz mennyiségének csökkentésével párhuzamosan a geotermikus hőenergia felhasználásának részarányát is növelte, így a fűtésre felhasznált energia immár 95%-a geotermikus energiából származik.

a

 

A mechanikus megmunkálás területén is jelentős energiamegtakarítást ért el a vállalat: a gyártósorok emulziókiszolgálására használt régebbi típusú berendezések villanymotorjainak direkt kapcsolását frekvenciaváltós szabályozásra cserélték, ezáltal a gyártósor emulzióigénye a rendszerszivattyúkkal sokkal pontosabban lekövethető. A módosításnak köszönhetően átlagosan 30%-kal csökkent a gépek energiafelhasználása, ami közel 1200 MWh megtakarítást jelent.

a

 

A vállalat lakkozóüzemében használt festékek és lakkok felvitele során a kabinokban keringő levegő szabályozásához nagyteljesítményű légtechnikai eszközök használata szükséges. A tavalyi évben ezen a területen is jelentős mennyiségű energiát takarított meg a vállalat: az alaplakk szórókabinjához tartozó ventilátorok fordulatszámának csökkentésével évi 300 MWh energiamegtakarítást sikerült elérni. A lakkozóban további 198 MWh energiát takarított meg a vállalat az ajtóviaszolás folyamatának optimalizálásával, mely  egy új típusú viaszoló anyag bevezetésével és a korábban a viasz megolvasztásához használt infralámpák mellőzésével valósult meg.

a

 

Az Audi Hungaria stratégiájának egy meghatározó pillére a fenntarthatóság: a vállalat számos környezetvédelmi intézkedés segítségével folyamatosan csökkenti környezeti lábnyomát. A vállalat 2020 januárja óta mérleg szerint karbonsemlegesen működik. Az Audi Hungaria a geotermikus energia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon, továbbá karbonsemlegességéhez a vállalat logisztikai központjainak tetején, összesen 160 000 négyzetméteren működő, Európa egyik legnagyobb napelemparkja járul hozzá. 

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html