24/06/04

A négykarikás vállalat pszichológusa

Az Audi Hungaria évek óta nagy figyelmet fordít a munkatársak egészségére, amelynek fontos eleme, hogy pszichológus is foglalkozzon a dolgozókkal. Kurdi Laura néhány éve csatlakozott az Egészségmenedzsment csapatához, ahol a vállalat pszichológusaként szakmailag koordinálja a Lelki Egészség Szolgálatot és dolgozik a kollégák mentális egészségéért.

„Gyakornokként kezdtem el dolgozni az Audi Hungariánál 2018-ban, majd egy évet másik munkahelyen töltöttem főállásban. A rövid kitérőt követően pszichológusi pozícióra jöttem a vállalathoz, amely a lelki egészségfejlesztésre az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektet. Nagyon izgalmas feladatként tekintek a munkámra, és örülök, hogy pszichológusként  a mindennapokban segíthetek a kollégáknak egy nagyvállalatnál. A munkakör folyamatosan alakul, egyre szélesebb spektrumban dolgozom” - kezdte történetét Kurdi Laura, aki jelenleg egyedüli pszichológusa az Audi Hungariának, azonban egy kisebb csapattal együtt támogatja a munkatársak lelki egészségét.  

„Három éve alakultunk meg, és azóta működünk, mint Lelki Egészség Szolgálat. Öten alkotunk egy egységet, mentálhigiénés szakemberek, egy szakápoló, egy orvos és jómagam pszichológusként koordinálom a csapatot. Így nem csak személyes tanácsadásokon, de prevenciós előadásokon is végezhetjük a segítő munkát.”

Érdekes út vezetett Kurdi Laura életében a pszichológia felé, ugyanis válogatott sportoló volt. „A válogatott sportolókhoz hasonlóan én is az olimpiát céloztam meg. Az evezős társammal sportösztöndíjat is nyertünk az egyik amerikai egyetemre. Mivel a sport határozta meg az életemet, nem terveztem más pályára lépni, de végül az élet másként hozta. Az utolsó pillanatban egy betegség közbeszólt és véget vetett az evezős karrieremnek. Sajnos ennek következtében a depresszió engem sem került el. Ennek hatására először magamért kezdtem el a pszichológiával foglalkozni. Az egyetem alatt pedig edzőként dolgoztam tovább az evezős egyesületnél” - elevenítette fel Laura élete egyik legnagyobb fordulópontját.

„Utólag nem bánom, hogy így alakult. Valahol elveszítettem az identitásomat, ami "evezőslányként" voltam, de mégis sokkal többet kaptam az új szakmámban.”

„Az egyetemi éveket imádtam, tipikusan az a hallgató voltam, aki minden órán jelen van. Szerintem nagyon izgalmas hogyan működünk mi, emberek. A mesterképzést még jobban szerettem, amit már a Budapesti Műszaki Egyetemen végeztem munka- és szervezetpszichológia szakon. Olyan magas szintű tudást szereztem ott, amit most az Audi Hungariánál tovább tudok kamatoztatni - fejtette ki a fiatal szakember. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a Tanácsadó Szakpszichológus képzést végzem.”

„Minden munkahelyen szükség lenne mentálhigiénés szakemberre vagy pszichológusra. A rengeteg változás, amihez erőn felüli alkalmazkodóképesség kell, sokszor felemészt bennünket. Azt gondolom, hogy ilyen világban mindenkinek szüksége lenne pszichológusra.”

a

Kurdi Laura napjai nagyon változatosak, nem csak abból tevődik össze, hogy egész nap egyéni konzultációkat tart, noha bárki megkeresheti és foglalhat hozzá időpontot. „Azt tapasztalom, hogy társadalomban még mindig az a kép él, hogy csak az jár pszichológushoz, aki beteg, vagy gyenge. A WHO statisztikák szerint Európában minden 4. ember valamilyen mentális betegségben szenved. Nagyon fontos a megelőzés!

„Az, hogy a tanácsadás hány alkalmas, mindig a személyek állapotától és a hozott téma, probléma mélységétől függ. Az első állomás rendszerint pszichológiai kérdőíveket tartalmazó kérdéscsomag kitöltése. Ezt szükség esetén egy személyes interjú követi, amelynek segítségével fel tudom térképezni milyen szakszerű támogatás lenne a leghatékonyabb.”

„Az egyéni tanácsadás mellett pedig a prevenciós tevékenységek, a kampányok, workshopok és pszichoedukációs tartalmak készítése tölti ki a munkaidőmet. Gyakran találkozhatnak velem a kollégák egy-egy termelési területen, teamgyűlésen, vagy amikor előadást tartok.”

„Tavaly kialakítottuk a Lelki Elsősegély Tanfolyamot, ahol arra képezzük ki a kollégákat, hogyan ismerjék fel a leggyakrabban előforduló mentális betegségeket, hogyan tudják ezeket a kollégákat megszólítani, segíteni nekik abban, hogy szakemberhez forduljanak. Ők kinyújtott kézként ott lesznek az egyes területeken, amivel tovább segítik a mi munkánkat. Idén indítottunk egy kampányt is, ami azért is különleges, mert nem csak mi, mint Lelki Egészség Szolgálat veszünk részt ebben, hanem a jogi osztály egyik munkatársa, valamint a diverzitásért, és vállalati kultúráért felelős kollégák is csatlakoztak. Az egészséges kontra egészségtelen emberi kapcsolódásokkal foglalkozunk, különös tekintettel a „mobbingra”, munkahelyi zaklatásra. Várható még idén pódiumbeszélgetés is, folytatjuk  podcast sorozatunkat, valamint tervezünk filmklubokat. Már-már hagyomány, hogy októberben a WHO nemzetiközi lelki egészség napjához csatlakozva tartunk egy úgynevezett Lélekmentő hetet. Erre idén is nagy erőkkel készülünk, a téma az emberi kapcsolódások. Az előadók mellett találkozhatnak a kollégák Leonnal, a tanuló terápiás kutyával is, aki általában a péntekeket tölti a vállalatál.”

Laura legnagyobb örömére rengeteg sikersztoriról tud beszámolni. „Mindig nagyon meghatódom, amikor az utolsó alkalommal, vagy a kontrollokon találkozom a klienseimmel és látom, hogy rendbe jött az életük, egyensúlyban vannak a megtanultak alkalmazásával, segítségével.”

Feltettük a kérdést Laurának, hogy a pszichológusok járnak-e pszichológushoz. „Igen járok pszichológushoz és a szupervízióra is. Ez a szakmai hitelesség fontos része, hiszen nekünk, segítőknek sem könnyű.”

Az Audi Hungaria pszichológusának sok ideje nem marad mostanában a kikapcsolódásra, mivel a főállása mellett két iskolát is végez. Viszont a sport mai napig szerves része az életének. „Heti 5-6 alkalommal gyakorlok valamilyen mozgásformát, valamint a házunk kertjében is mindig akad tennivaló. Leginkább futni szoktam, de a napi relaxáció is elengedhetetlen számomra a mentális egyensúly megtartásához.”

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html