24/05/06

Az audis klimarendszerek harcosa

Szendrő Miklós egyetemi tanulmányait követően állt munkába a négykarikás vállalatnál, ahol a jövő Audi modelljeinek klímarendszereiért felel. A járműmérnök nem mindennapi hobbija és szenvedélye a baranta művészete, amely az évek során nemcsak őt, de családja többi tagját is rabul ejtette.

„Áramlástani szimulációs mérnökként dolgozom a vállalatnál, klímarendszereket szimulálunk, amelyeket áramlástani, illetve akusztikai szempontok szerint fejlesztünk. Tavaly februárban érkeztem az Audi Hungariához főállású munkatársként. Azelőtt duális gyakornokként dolgoztam öt és fél évig a vállalatnál a Széchenyi István Egyetem duális képzésének köszönhetően, ahol járműmérnöki végzettséget szereztem.”

Klímában is az élen

„A duális képzés elején bejártunk több területet a győri gyártó telephelyen. Megmutatták a pár hét alatt, hogy milyen gyakornoki pozíciókban tanulhatunk, dolgozhatunk. Engem a szimulációs feladatok nagyon megfogtak, így azzal foglalkozhattam gyakornokként is, ami a legszimpatikusabb volt számomra. Jelenlegi munkakörömben járművek koncepciófejlesztési fázisában veszek részt. Olyan járműveken dolgozunk, amik évek múlva kerülnek gyártásba. Az áramlástani szimuláció segítségével optimalizáljuk a jármű klímarendszerét klímakomfort- és klímaakusztikai szempontok figyelembevételével. Megtervezzük, hogyan álljanak a klímarendszer egyes elemei, csatornái, hol és miként legyenek konstruálva annak érdekében, hogy megfeleljenek mind az áramlástani, mind az akusztikai követelményeknek. Manapság már szinte elképzelhetetlen, hogy az autótulajdonosok e nélkül a felszereltség nélkül vezessék az autókat.”

Számítógépes szimulációk

„Jelenleg Audi modellekkel kapcsolatos számítógépes szimulációkat hajtunk végre. Ugyan a munkánkat helyileg Győrből végezzük, kapcsolatban vagyunk és együtt dolgozunk az ingolstadti kollégákkal is, valamint különböző beszállítókkal. Vannak előírások, amiknek meg kell felelnünk, ugyanakkor szabad kezet kapunk a fejlesztésben. A szimulációs csapat összetett, különböző tevékenységi körökből tevődik össze. Itt gondolhatunk termodinamikai szimulációkra, vízmenedzsmentre, illetve energiamenedzsmentre, ahol például különböző menetciklusokon szimulálják az autókat. Mi kimondottan virtuálisan végezzük ezeket a tevékenységeket, ugyanakkor ha olyan fázisba ér a projekt, akkor tesztautókban is megvizsgálják az alkatrészeket beépítést követően. Így speciális mérésekkel vissza tudják ellenőrizni a virtuális szimuláció eredményét, ahol különböző üzemállapotokat veszünk figyelembe, hiszen más hatást akarunk elérni nyáron a nagy hőségben, illetve egy télen befagyott szélvédő esetében. Feladatunk a járműfejlesztés különböző szempontrendszereihez a klímakomfort és a klímaakusztika harmonizálása és az optimum megteremtése.”

Az autó élete a nulláról

„Minden nap inspirál a projekt és a terület, rengeteg újdonságot tanulhatok, ami számomra nagyon fontos. Nemcsak technikailag, de szervezetileg is ráláthatok egy-egy téma mélyére. Ami a legfontosabb, hogy végigkísérhetem egy modell életét a fejlesztés folyamán. Céltudatosan jöttem a győri Széchenyi István Egyetemre, és határozottan választottam a duális képzést, hogy az Audinál dolgozhassak. Már akkor döntöttem a jövőmet illetően és egyenes út vezetett a fejlesztőmérnöki pozícióba.”

A baranta életérzés

A baranta sokak által ismeretlen terület; ha három szóval kellene összefoglalni, akkor egyszerre sport, életmód és harcművészet. Maga a tevékenység rendkívül összetett, többek között birkózást, vívást, ostorozást, íjászatot, hajítófegyvereket és népi kulturális elemeket foglal magába. A baranta Magyarország dinamikusan fejlődő harcművészeti irányzata. Egyre több településen indítanak barantaegyesületeket többek között a vármegyeszékhelyen is, amelyek a helyi ifjúság mellett az ott élő korosztályok mindegyikével foglalkoznak. „Még iskolába jártam Székesfehérváron, amikor megismertem ezt a harcművészetet tizenöt évvel ezelőtt. A középiskolai évek alatt rengeteg edzésre jártam, táborokban vettem részt és versenyeken mérettem meg magam. Minden lehetőséget megragadtam a fejlődésre. Az egyetem alatt azonban egyre kevesebb időm jutott rá, de nagy örömömre Győrben is van barantacsapat, így újra visszatalálhattam a szeretett hobbimhoz.”

a

Hobbitól a versenyekig

Hogyan is talált rá egy fiatal fiúra egy ilyen különleges sport? Egy egyszerű séta közben látott bemutató ragadta meg a figyelmét. „A bemutató során korombéli gyerekektől azt láttam, hogy feldobott szivacskorongra lőnek íjjal és eltalálják gond nélkül. Azt gondoltam, ez szép teljesítmény. A látottak után felkerestük a klubot édesapámmal és habozás nélkül csatlakoztunk. Egy évre rá az öcsém is csatlakozott hozzánk, majd még néhány esztendőt követően már édesapám vezette a fehérvári csapatot. Így lett egyik pillanatról a másikra családi program nálunk a baranta.” A rengeteg országos verseny, valamint az edzőtáborok és szemináriumok alatt sikerült sokat fejlődnie. Sőt, edzőként is megcsillogtatta tudását. Nagy segítsége és támasza volt ebben az édesapja és más barantás elöljárói, akiktől minden szükséges szakmai tudást elsajátíthatott.

Közösségi harcok és kultúrák

„Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol. A közösség olyan harcosokat takart, akik a fegyverforgatásban való kiválóságuk mellett a legmagasabb erkölcsi, morális követelményeknek is megfeleltek. Nem az a célunk, hogy az ellenfelet legyőzzük, hanem mindkét küzdő fél mentális és fizikai fejlődése. Győzelemből és vereségből egyaránt lehet tanulni, valójában minden tisztességes versenyhelyzetnek csak nyertesei vannak, az eredménytől függetlenül. Azzal, hogy a legjobb tudásunk szerint küzdünk, megtiszteljük az ellenfelünket, és valós visszajelzést biztosítunk magunk és ellenfelünk számára is a megmérettetés során.”

a

A sport tanít az életre

„Az összetett képességek fejlesztése számos összefüggésre vezeti rá az embert az élet minden területén. Mindezt a munkámban és a hétköznapokban is kamatoztathatom. A rohanó világban és a szerteágazó feladatokban könnyebben lavírozom, osztom be az időmet és értem meg az újdonságokat. A baranta kortól, nemtől független, bárki kipróbálhatja és csatlakozhat. A bemutatókon és versenyeken speciális egyenruhát és védőfelszerelést használunk, de az edzéseket egyszerű sportöltözetben vagy melegítőben végezzük. Mivel a baranta nem egy bizonyos történelmi időszakot idéz, az öltözetünk is a jelenkornak megfelelő, „funkcionális” öltözet. Az edzéseket legtöbbször a szabadban végezzük, de a téli időszakban zárt térben is gyakorlunk.” Szendrő Miklós rendszeresen edz testvérével és oktatást is tart más fiataloknak, ha ideje engedi. Néhány hete Erdélyben járt testvérével, ahol ostoros szemináriumot tartottak. Az országos bajnokság a kedvence, amire idén is nagy lendülettel készül. Ezúttal is kilenc versenyszámban kell bemutatnia, mit tud.

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html