24/06/18

Az Audi Hungaria 160 000 négyzetméterrel bővíti napelemparkját

Győr, 2024. június 18. – A mai napon írták alá Berényi Gábor, a Smart Solar Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, valamint Michael Breme, az AUDI HUNGARIA Zrt. igazgatóságának elnöke a megállapodást, melynek keretében a győri vállalat napelemparkját tovább bővítik. A vállalat a logisztikai központjának tetejére 2020-ban épített 160 000 négyzetméternyi fotovoltaikus berendezést. Közel 85 000 négyzetméteren a jármű szerelő csarnoképület tetejére, valamint mintegy 75 000 négyzetméteren a telephelyen lévő zöldterület egy részére telepítenek további naperőművet. 

Az Audi Hungaria 2020-ban az E.ON Hungariával közösen telepített egy 160.000 négyzetméteres napelemparkot  az Audi Hungaria logisztikai központja két épületének  tetejére. A jelenlegi megállapodás keretében a következő 25 évben a Smart Solar Kft. megújuló energiát fog biztosítani a győri vállalatnak az új 18 Megawatt teljesítményű berendezéssel. Az innovatív, mindkét oldalán aktív panelekkel szerelt napkövető technológia alkalmazásával azonos területen közel 30%-kal magasabb energiamennyiség termelhető meg, mint a hagyományos rendszerek esetében.

„Az Audi Hungaria stratégiájában mindig kiemelt helyet foglalt el a fenntarthatóság. Mission:Zero környezetvédelmi programunk egyik fő cselekvési területe a karbonsemlegesség. Ezzel kapcsolatos intézkedéseink fontos eleme az energiahatékonyság mellett a szükséges energia megújuló energiaforrásból való megtermelése telephelyünkön, illetve annak közelében. Napelemparkunk bővítésével tovább haladunk a fenntarthatóság útján – büszkén mondhatom, hogy az Audi Hungaria egyre zöldebb lesz“, mondta Michael Breme, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke.

A napelempark villamos energiát állít elő az Audi Hungariának, miközben a magyar villamos hálózat stabilitását is javítja. A két vállalat szakemberei a napelempark bővítésénél a biodiverzitás megőrzésének szempontjait is figyelembe veszik: A naperőmű üzemi területére például virágos gyep telepítését, illetve mikroélőhely létrehozását tervezik, így biztosítva az ipari létesítmény természetközeli kialakítását és ezáltal a termőhelyhonos élővilág regenerálódását.

Az Audi Hungaria 2020 óta mérleg szerint karbonsemlegesen működik. Az Audi Hungaria 2024-ben Environment különdíjat nyert a HVG Green Leaders Awards-on REC (Renewable Energy Certificate) arány kategóriában, mivel a vállalat energiaigényét kiemelkedően magas arányban fedezi megújuló energiaforrásból. A vállalat a geotermikus energia legnagyobb ipari felhasználója Magyarországon. Jelenleg ezen megújuló energiából fedezi hőenergia-igényének több mint 90 százalékát. Emellett az alkatrészeket, motorokat és járműveket az Audi Hungaria széndioxid-semleges módon, „zöld vonatokkal” szállítja az ingolstadti és a győri gyártótelephelyek között.

A vállalat a jövőbe tekint: 2024-ben ESG (Environmental, Social and Governance) mesterképzést indított a győri Széchenyi István Egyetemmel közösen, ahol a jövő környezetvédelmi szakembereit a vállalat szakértői segítségével képzik.

Kapcsolat

Cím
AUDI HUNGARIA Zrt.
9027 Győr, Audi Hungária út 1.

Bejegyezve a Győri Törvényszék Cégbíróságán

Cégjegyzékszám
Cg. 08-10-001840

Telefon
+36 96 66 1000
+36 96 66 1001

If you have questions about Audi or our products but are not a journalist, please contact our customer service department at: audi.hu/contact

Amennyiben nem újságíró, és kérdése van az Audival, vagy a termékeinkkel kapcsolatban, kérjük keresse vevőszolgálatunkat az alábbi eléhetőségen:
audi.hu/hu/altalanos-informaciok/kapcsolat.html