Analízis- és Előszéria központ

Az Analízis- és Előszéria központ a járműgyár központi épületében található, közel a karosszériaüzemhez, a lakkozóüzemhez és a járműszereldéhez. A fizikai közelség lehetővé teszi a hatékony tudástranszfert, a gyors reagálást, illetve biztosítja a felmerülő hibák mielőbbi megoldását is.
A területen a projekmenedzsment, az előszériás járműépítés, az előszéria analízis és a széria analízis munkája kapcsolódik össze. 

A projektmenedzsmenten dolgozó kollégák fő feladata a területen belüli és kívüli információáramlás biztosítása, a felfutások, modellfrissitések előkészítése, szériabevezetésének biztosítása, a kiállítási, fotó, VIP autók koordinálása.
Az előszériás járműépítés munkatársai előkészítik magát a szériagyártást, illetve a felmerülő folyamat- és termékproblémák kiküszöbölésével foglalkoznak.
Az előszéria analízis részlegen már egészen a koncepció fázistól kezdve vizsgálják a Győrben készülő járműveket és alkatrészeket, törekedve arra, hogy a szériagyártásra a folyamatok és a termékek is üzembiztosak és magas minőségűek legyenek.
A széria analízis pedig a sorozatgyártásban előforduló, súlyponti témák gyors ledolgozásával, illetve azok koordinálásával foglalkozik, ezzel járulva hozzá a folyamatosan szigorodó minőségi célok eléréséhez.

Gyártástechnológia-tervezés

A gyártástechnológia-tervezés - ahogy a neve is mutatja - a gyártási folyamatok legfontosabb alappillére. A technológiák, a folyamatok és a berendezések optimális működése nélkül nem készülhetne el az a több ezer motor és autó, amelyek az Audi Hungariát a világ legnagyobb motorgyárává teszik.

Az üzem- és funkcióbiztos működése, a különféle hibák analizálása és kiküszöbölése a mindennapi munkafolyamatokhoz elengedhetetlen. A gyártástechnológia-tervezés komplex és izgalmas szegmense a vállalatnak, hiszen több terület közös munkáján és együttműködésén alapul: az öntészeti technológiák, a megmunkálás, a motorszerelde, a szerszám- és szériagyártás, a logisztika, a minőségbiztosítás, a karbantartás, a fejlesztés és a projektmenedzsment futnak itt össze.

A vállalatirányítás a szakterülettel szemben komoly követelményeket támaszt, amelyek közül a legfontosabbak a gazdaságosság, a termelési kapacitások fogyasztói igényekhez történő igazítása, a hatékony időgazdálkodás és a magas minőség fenntartása. Az itt dolgozó munkatársak biztosítják az Audi Hungaria gyártási folyamatainak fennakadásmentes működését, de a terület hatásköre nemcsak a győri egységre terjed ki, hanem több ponton is együttműködik az ingolstadti anyavállalattal, az Audi AG-val.

Járműfejlesztés

A járműfejlesztés célja az Audi Hungaria termékeinek és gyártásának támogatása aggregát- és járműtesztek, numerikus járműszimulációk és speciális elemzések segítségével, így járulnak hozzá az új járművek optimális gyártásba kerüléséhez. Munkatársaink minden esetben vevői elvárásoknak megfelelő üzemi körülmények között tesztelik a járműveket.

Az új győri részleg szakmailag az Audi AG járműfejlesztéséhez tartozik. Az Audi-modellek koncepció- és szériafejlesztése elsősorban Németországban történik - a győri mérnökök a fejlesztést a gyártás közelében, helyben támogatják. Így valósul meg a hatékony együttműködés a decentralizált fejlesztés és a központi irányítás között.

A feladatok ellátásához kreatív és jól képzett gépész- és járműmérnököket keresünk, akik a legmodernebb berendezéseket és technológiákat használják, így például nagy teljesítményű számítógépes rendszereket a numerikus szimulációkhoz, valamint vizsgálópadokat az analízis-tevékenységhez.

Járműgyártás

A járműgyártás jelenti az Audi Hungaria egyik alappillérét. 1998-tól készülnek Győrben Audi-modellek az ingolstadti telephellyel megvalósított kooperációs gyártási rendszer keretében. A gyárbővítésnek köszönhetően 2013 őszén történt meg a járműgyár üzembe helyezése. Ennek nyomán a teljes gyártási folyamatot lefedi az Audi Hungaria: a karosszériaelemek préselésétől, lakkozásától kezdve egészen a készre szerelésig.

A járműgyártás szakterületnek köszönheti a győri telephely az Audi TT, az A3 Limousine és Cabriolet modelleket.
 

Járműhajtás Fejlesztés

2001-ben került átadásra az Audi Hungaria Motor Kft. motorfejlesztő központja, ahol munkatársaink a legmodernebb eszközökkel és szoftverekkel dolgoznak, ma a mérnökök aránya 70% felett van. A magas szintű szakmai ismeretek mellett a rendelkezésre álló technológiai infrastruktúra is nagyban hozzájárul a dinamikus fejlesztésekhez: kollégáink különféle járatópadokon és járatókabinokban, speciális kamerák és egyéb eszközök segítségével optimalizálják belső égésű motoraink működését.
A központ támogatja a szériafelfutást és a szériagyártást, igény szerint átalakítják a különféle motortípusokat, feladatuk továbbá a reklamációk, az alkatrészek és a beszállítók vizsgálata is.

A szakterület szorosan együttműködik a németországi fejlesztéssel, különösen a konstrukció és a motorkísérletek terén, illetve a legjelentősebb megbízások is Ingolstadtból érkeznek.

Mérnökeink változatos kísérleteket végeznek az akusztika, a súrlódás és szimuláció terén, valamint egyre nagyobb hangsúlyt kap a villamosság: egyre gyakrabban kapnak helyet kisebb-nagyobb villamos berendezések a korszerű járművek hajtásában.

A győri telephely különösen szerencsés helyzetben van, mivel a fejlesztői és gyártói tevékenységek már a fejlesztés kezdetétől összekapcsolódik, amelyet a fizikai közelség is lehetővé tesz.

Kísérleti Motorgyártó Központ

A Kísérleti Motorgyártó Központ 2010-ben kezdte meg működését, azóta az Audi Hungariánál a szériamotorok gyártása mellett a kísérleti motorok szerelése, elemzése és gyártásoptimalizálása is Győrben történik. A magasan képzett munkatársak nemcsak az Audi Hungaria és az Audi AG projektjein dolgoznak, hanem a Volkswagen-konszerntől is kapnak megbízásokat.

A központ tevékenységének köszönhetően a termékeinket és eljárásainkat folyamatosan javítjuk, ezáltal az új motorok a sorozatgyártáshoz szükséges ideális állapotban kerülhetnek a gyártásba. A központ munkája egyben bővíti a kompetenciáinkat a korszerű motorgyártás területén.

A terület a kísérleti motorprojektek központi irányítója a világ legnagyobb motorgyárában. Felelős a motorprojektek felfutásának minőségi és határidőn belüli lefutásáért egészen a termékek szériaérettségéig. Hidat képez a műszaki fejlesztés, szériagyártás és a gyártástervezés között, valamint szakterületeket átfogóan és interdiszciplinárisan dolgozik. Transzparens folyamatok biztosítása érdekében partnereivel bel- és külföldön egyaránt szorosan együttműködik.

Egy épületben kap helyet a kísérleti motorgyártáshoz kapcsolódó valamennyi szakterület, és azon funkciók, amelyek lefedik a sorozatgyártás felfuttatásának az egész folyamatát. Ide tartoznak a projektkoordináció, a termék- és folyamatoptimalizálás, a forgácsolás, a szerelés, a minőségirányítás, valamint a logisztikai tevékenységek.

Minőségbiztosítás

Vállalatunk minőségbiztosítási rendszerét vevőink igényei, a vállalat célkitűzései, valamint a gépjárművek gyártására vonatkozó törvényi előírások határozzák meg. A terület egyik fő célkitűzése, hogy az Audi AG elvárásainak megfelelő minőségben biztosítsa a termékek és alkatrészek gyártását, valamint ezek gyártási folyamatát. A beszállítókat a fejlesztéssel és beszerzéssel karöltve választja ki, és folyamatosan ellenőrzi a partnerek által nyújtott szolgáltatások és termékek színvonalát.

A motorok és a komplett járművek technikai tulajdonságainak vizsgálata a szériagyártás folyamán történik. A minőségbiztosítás aktívan szerepet vállal a termék teljes életciklusában, a fejlesztéstől egészen a vevőig.

Amennyiben a járművekben technikai probléma merül fel, a legmodernebb technológiával és méréstechnikai eszközökkel felszerelt laborokban végzik el a szükséges vizsgálatokat, analíziseket.

Külön funkcióterületek végzik a szériagyártást megelőző vizsgálatokat; a gyártás során fellépő elektromos hibák elemzését; az összeszerelést követően a különféle alkatrészek, a belső tér és az autó külsejének ellenőrzését; próbaút analíziseket; menetdinamikai-akusztikai teszteket; a vevői reklamációk elemzését.

Emellett a minőségbiztosítás tevékenységi körébe tartozik az auditok elvégzése, legyen szó termék-motorauditról, járműauditról, folyamat-rendszerauditról vagy akár csomagolási auditról.

Motorgyártás

Az Audi Hungaria alapját a motorgyártás jelenti, amely Győrben 1993 óta működik, és folyamatosan fejlődik. Jelenleg a motorgyártásban naponta több mint nyolcezer motor készül, amelyet a konszern szinte valamennyi gépjárműosztályába beépítenek. Éves szinten 2 millió motor gördül le a győri gyártósorokról, ez a termelési kapacitás a világ legnagyobb motorgyárává teszi az Audi Hungariát.

Az előállított motorok között találunk 4, 6, 8, 10 és 12 hengereseket, Otto- és dízelmotorokat egyaránt, összesen 235 különböző variánsban kerülnek legyártásra.

A termelés mechanikus gyártásra és motorszereldére osztható. Jelenleg több mint 3 500 gép és berendezés szolgálja az 5 fő komponens (forgattyúsház, hengerfej, főtengely, vezérműtengely , hajtókar) mechanikus gyártását és a motorok összeszerelését. A végszerelés 8 motorszereldében és 28 különböző mechanikus gyártósoron történik a legkorszerűbb termelési eljárásokkal.

Motorlogisztika

A motorgyártás jelenti az Audi Hungaria egyik alappillérét, amelyhez elengedhetetlen a jól működő motorlogisztika, amely a motorgyártást kiszolgáló logisztikai területeket foglalja magába. A szakterület állítja össze a motorok gyártási programját, intézi a termeléshez szükséges alkatrészek és anyagok megrendelését, ezen felül a tengerentúli vevők kiszolgálása, a logisztikai struktúra kialakítása, a kész motorok csomagolásának intézése itt történik. A motorlogisztika célja, hogy a megfelelő mennyiségű, minőségű motorok, alkatrészek a megfelelő időben és helyen rendelkezésre álljanak. Számos szegmens – az R4, R6, illetve a V6, V8, V10, V12 motorgyártás – működése épül a motorlogisztika folyamataira.

A belső logisztikai folyamatokért az operatív logisztika felelős: a mechanikus és motorszereldei területek alkatrészeinek átvétele, raktározása, a gyártási program kiszolgálása, valamint a logisztikai géppark üzemeltetése tartozik fő tevékenységeik közé. Külön funkcióterület foglalkozik a kapcsolódó logisztikai tervezéssel; a folyamatos fejlesztések nyomán megjelenő új motortípusok, motorprojektek kiszolgálását és a szériafelfutás biztosítását pedig az előszérialogisztikán dolgozó munkatársak végzik.

Szerszámgyár

 „Precizitás szenvedéllyel” hangzik el a győri Audi Hungaria szerszámgyárának jelmondata. A két hagyományos terület – szerszámgyártás, illetve a készülék- és berendezésgyártás – mellett az exkluzívszéria gyártásban mindenekelőtt a prémiumszegmens csúcsmodelljeihez készítenek karosszériaelemeket.

A szerszámgyár három fő területe közül az első alappillér a szerszámgyártás, ahol a lemezalakítás sokszor 50-60 tonnát meghaladó tömegű szerszámait tervezik és gyártják. A második fő terület, a készülék- és berendezésgyártás szakemberei a szerszámokban születő lemezalkatrészek összeállításához terveznek gyártóberendezéseket az Audi szinte összes telephelye számára.

A szerszámgyár alapvető tevékenységi köreit a harmadik fő területe, az exkluzívszériás gyártás színesíti. Az acél, az alumínium és a nemesacél alapanyagok feldolgozásáról szerzett know-how-val elértük, hogy az Audi sportmodellek – szériától eltérő – külső karosszériaelemeinek beszállítói lettünk. Ilyenek például az RS4, illetve RS6 modelleken található szélesített sárvédők, de gyártunk alkatrészeket a Lamborghini Aventadorhoz vagy a Porsche Panamerához is.

Villamos gépek és járműhajtások

A villamos gépek és járműhajtások szakterületének feladata a korszerű hibrid- és elektromos hajtású járművek hajtásláncának fejlesztése, a gyártástechnológia optimalizálása és prototípusok építése.

A szakterületen belül a fejlesztőmérnökök a külföldi fejlesztőközpontokkal szorosan együttműködve fejlesztik és optimalizálják a hajtáslánc elemeit, továbbá részt vesznek az ehhez kapcsolódó gyártási folyamatok és technológiák kidolgozásában. Tevékenységük felöleli a klasszikus gépészmérnöki tervező, konstruktőri feladatok mellett a villamos gépek teljes méréstechnikáját és az elektromágneses szimulációt is.

A szakterületen belül a gyártástechnológiai tervezőmérnökök a termék ismeretében megtervezik az ideális gyártási folyamatot, a legmodernebb gyártási technológiákat, gazdaságosságot és a termékminőséget figyelembe véve. Koordinálják a megtervezett folyamatoknak megfelelően a gyártósor beszerzését, üzembe helyezését és átadását a gyártásnak.

A szakterületen belül a technológiai központ munkatársai prototípusok építéséért és vizsgálatáért felelős szakemberek. Feladatuk a megtervezett gyártmány legyártása, a gyártási problémák feltárása és optimálási javaslatok készítése. Tevékenyen részt vesznek az új gyártási technológiák kipróbálásában és kiértékelésében. Feladatuk gyártó és vizsgáló berendezések programozása és fejlesztése.